‘He-as’ staat voor, ja voor wat eigenlijk? “Dat is gemakkelijk”, zegt Bert Kuiper, de zoon van Elly en Henk en de huidige eigenaar van het familiebedrijf. “De H en de E staan voor Henk en Elly, de A voor Algera en de S voor Steenwijk, waar ze toen woonden. Dit jaar, met Moederdag 2018, bestond He-as vijftig jaar.”

GROENE KRUIS Bert Kuiper (51) ontvangt ons in de splinternieuwe winkel aan de Marktweg 88, aan de rand van Heerenveen, daar waar Oudeschoot begint. We zoeken een plek in een zithoek met grote banken, omgeven door grote decoratiestukken en sierplanten. De afmetingen van het winkelcomplex, waar zowel binnen als buiten talloze tuinplanten, bloemstukken en sierpotten zijn opgesteld, doen ons bijna denken aan een middelgroot tuincentrum. We blijken niet de enigen, die dat denken.

“We hebben al een keer een klant gehad die vroeg om een verticuteermachine”, lacht Bert. “Maar we zijn geen tuincentrum. Zelf noemen we het een ‘boutique-garden.’ Hier zat vroeger een Groene Kruisgebouw, dus we krijgen ook klanten, die vertellen dat ze hier hun eerste prikje hebben gekregen. We hebben het pand in 2017 gekocht. Ik moest vroeger op mijn veertiende op school in Emmeloord kiezen tussen de bloemen en de bouwsector, want ik vind beide leuk. En daar had ik nu profijt van, want ik heb het hier voor een deel zelf verbouwd. Hiervoor heeft de winkel aan de Burgemeester Falkenaweg gezeten, en woonden we zelf aan de Herenwal. Nu hebben we veel meer ruimte om te laten zien wat we kunnen en we wonen direct naast de winkel.”

STAPPEN IN DELFT

Voor de geschiedenis van het familiebedrijf He-as moeten we terug naar 1960, volgens Bert Kuiper. Of eigenlijk nog verder terug in de historie. “Mijn opa was politieman in Friesland, maar er heerste in die tijd veel armoe in de provincie. Opa kon een goede baan krijgen in Delft. In Delft werd mijn moeder Elly Algera geboren. Mijn vader Henk Kuiper is geboren en getogen in Steenwijk. Ergens rond 1960 ging mijn vader ‘stappen’ en kwam uitgerekend in Delft terecht, waar hij mijn moeder tegenkwam. Mijn moeder werkte in Delft al in een bloemenwinkel. Samen zijn ze in Steenwijk gaan wonen. Mijn moeder wilde ook nu iets met een bloemenwinkel doen, en ze startte op Moederdag 1968 met een eigen winkel in Lemmer, die ze de naam ‘He-as’ gaf.”

In Steenwijk, de woonplaats van Elly en Henk, groeit intussen zoon Bert Kuiper. Bert erft de liefde voor bloemen en bloemsierkunst van zijn moeder. Wanneer hij vijftien jaar is, vinden we hem terug op De Groene Welle, de MBO-groen opleiding in Zwolle, en heeft hij een eigen kwekerijtje in Steenwijk.

STAGIAIRE

Bert Kuiper: “Op mijn 19e nam ik de zaak over in Lemmer. Ik heb het verder opgebouwd en uitgebouwd. Ik was een jaar of 30, 32, toen kwam er een stagiaire bij ons werken, een meisje van een jaar of twintig. Als we in de pauzes samen op de bank zaten, ontstond er steeds vaker een soort chemische reactie. We schoven steeds iets dichter naar elkaar toe.”

Die stagiaire heette Dini Holtrop en ze zou nooit meer bij Bert en zijn He-as weggaan. Dini komt ook nu naast Bert op de bank zitten. “We zijn nu zo’n achttien jaar samen”, zegt ze met een stralende lach, terwijl ze wat dichter naar Bert opschuift. “En we zitten alweer zo’n zestien jaar in Heerenveen met de winkel.”

“Lemmer is een mooi dorp, maar het blijft toch een dorp, waar je niet verder komt”, legt Bert uit. “Heerenveen heeft veel meer bedrijven en alleen al daarom hebben we hier een grotere doelgroep.” In Heerenveen ontpopt Dini Holtrop zich tot een waar talent in de bloemsierkunst. Ze doet mee met nationale en Europese kampioenschappen en wordt twee keer Nederlands Kampioen. “De stagiaire heeft het vak geleerd van de meester, maar overtreft hem inmiddels”, zegt Dini, niet zonder trots. Dini Holtrop: “Ik zocht bevestiging en het winnen van het Nederlands Kampioenschap was die bevestiging. We leveren niet alleen in de regio of in de rest van Nederland, maar we verkopen nu ook steeds meer aan het buitenland. Ik doe ook shows in het buitenland.” Dini is dolgelukkig met de nieuwe locatie aan de Marktweg. “Ik heb hier een eigen kast met spullen direct bij de hand en Bert ook. Als ik wil experimenteren met bloemstukken, kan dat nu gewoon thuis, omdat we direct bij de winkel wonen.”

GEWAAGDE ETALAGE

Wat dat experimenteren betreft, durft Dini Holtrop spraakmakend werk te leveren. Dini: ‘Ik heb een keer, in samenwerking met Uitvaartzorg Van der Zwaag in Heerenveen, een rouw-etalage gemaakt, met mooie grafbloemstukken op een kist. Dat was heel confronterend voor mensen, en heel gewaagd. Maar het hoort wel bij het leven en op een dag vinden mensen het heel belangrijk, wanneer er een mooi bloemstuk op de kist staat. Toen we die etalage hadden, kwam een oudere man de winkel in, die net zijn vrouw verloren had. Hij hoefde niet verder te zoeken, in de etalage stond precies wat hij mooi vond en nodig had.”

“We zitten nu aan de Marktweg, vlak bij zorgcentrum Anna Schotanus. Laatst hadden we wel zes bewoners in rolstoelen in de winkel, met hun begeleiders. Die vonden het hier prachtig.”  “Ja”, besluit Bert, “Dat zijn dan vaak de mensen, die hier nog hun eerste prikje hebben gehad.”

Door Henk de Vries
Foto’s: Cor Pot

Marktweg 88

8444 AB Heerenveen
0513 621 619

Lemmerweg 16

8607 BZ Sneek
0515 412885